АнтонианаЗдравейте, мили момичета и жени, които се сблъсквате с думите: „Имате рак на гърдата, положението е сериозно и трябва да се справим с проблема”. Разбирам ви напълно, защото преди осем години  и аз – Антонина Топалова на деня 17 септември празник на София, Вяра, Надежда и Любов – чух тези думи. Но ето – жива съм и убедена, че ракът е отстъпил не две крачки, а окончателно назад от моя живот и този на близките ми. Разказах етапите си на лечение във филм, който се излъчваше по една телевизия със здравна тематика.

 

Психолог Антонина  Топалова

Съобразих се с мнението на лекарите, оперирах голямата бучка, преживях успешно лъчетерапията и сега съм готова да помогна и на вас със знанията и уменията си като психоложка, преминала през ужаса, съмненията, страха и надеждата.

Освен всички класически стъпки, които трябва да предпримете, за да се освободите от тежката диагноза, мисля, че е добре да приемете предизвикателството със стремеж за психическо равновесие, спокойно приемане на алтернативите за лечение и промяна на философията за живота си.

Според психолозите от рак боледуват хора, които са:

-        добри, потискат чувствата си и емоционалните си нужди.

-        склонни са да избягват конфликтите на всяка цена (дори в свой ущърб).

-        предпочитат да не налагат изисквания на никого, за да не бъдат в тежест или да бъдат сметнати за нуждаещи се.

-        предпочитат да поставят на преден план нуждите на другите пред своите.

-        макар, че обикновено това се приема като желателно и възхитително качество, себеотрицанието обикновено потиска изразяването на емоциите, личните ни нужди и желания. Такъв вид поведение поощрява мъченичеството и подкрепя страховете от изоставяне и отхвърляне. Когато бъдат запитани защо искат да се излекуват, повечето отвръщат, че искат да бъдат добре заради съпруга или децата си. Рядко заради самите себе си.

Асоциираните емоции с рака са:самота, безнадежност,безпомощност, песимизъм , негодувание, безсилие.

Затова трябва да променим нагласите си за възприемане на света и собствените си емоции.

Да ви припомня и конкретни възможни психологически причини за рака на гърдата

 

Посланието, което отправя тялото ни с тази болест е: Отношенията с майка ми са изпълнени с разочарования и конфликти. Ролята на жена ми е досадна и чужда. Моята женственост е дълбоко наранена.Отдадеността ми се екплоатира. Самата аз се ограбвам.

Новата вътрешна нагласа трябва да бъде:Гордея се да съм жена.В състояние съм сама да се изхранвам и прощавам, че не съм била хранена.Показвам своето майчинско чувство, носено от самочувствието ми.

Безкрайно се радвам от решението на Нана Гладуиш безкористно да помага на жени в риск от рак на гърдата и съм готова да помогна с групови тренинги, индивидуални сеанси и най-вече със съпричастност и подкрепа във всеки етап от борбата ви с болестта, който е тежък както за вас, мили дами, така и за близките ви.

На сайта ще обявим дните и часовете, в които можем да се събираме и да решим да продължим живота си в радост и усмивки.

 

МОЕТО ПОСЛАНИЕ КЪМ ВАС Е!

СЪБУЖДАЙТЕ СЕ С МИСЪЛТА, ЧЕ СЪДБАТА ВИ Е ДАЛА ШАНС ДА ЗАПОЧНЕТЕ ЖИВОТА СИ С ОБИЧ КЪМ СЕБЕ СИ И СВЕТА.

ОСТАНАЛОТО СЕ СЛУЧВА ПО НАЙ-ДОБРИЯ ЗА ВАС НАЧИН!

 

Ако желаете, можете да прочетете и как да промените моделите си на поведение, които може би са довели до състоянието ви сега.

Осъзнайте моделите си- тогава ще можете съзнателно да изберете кои да запазите и кои да промените.

Създайте си близък кръг от приятели - те поддържат  участието ви в живота и ви канят да се включите в нови  и различни неща.

Бъдете съпричастни и помагайте на другите – Нищо не може така бързо да ви извади от унинието, както това да помогнете на някой нуждаещ се. Когато помагате на друг човек, това освобождава оздравително послание и се отделят ендорфини – хормони на щастието.

Опитайте нещо ново – разчупете рамките, дори това да означава да опитвате нова рецепта всяка седмица или да промените прическата или цвета на косата си. Направете нещо дръзко и необичайно за вас.

Забавлявайте се всеки ден - без игра и забавление животът става скучен и безцветен.

Следвайте собстгвения си ритъм – вместо да се стараете да изглеждате като всички останали, намерете нещо което ви откроява от тях, нещо което ви прави уникални.

Научете повече за самите себе си  – занимавайте се с дейности, които откриват собствените ви таланти и решете как да ги развивате.

Прекарвайте време сред природата – като наблюдател на естествения живот, ще видите, че и вашият също така преминава през определени цикли на приливи и отливи.

Не спирайте да се движите, защото движението кръвоснабдява цялото ви тяло, активира мозъчните връзки и лекува по естествен начин.