През 2010 г. близо 1,5 милиона души чуха думите “имате рак на гърдата”

Броят на заболелите жени в България е над 46 000, а всяка година регистърът се допълва с 3800 нови случая. Близо една пета от всички починали от рак жени у нас са станали жертва именно на това заболяване.

 

Причини за рак на гърдата

Изследванията продължават да разкриват фактори от начина на живот и навици, които променят риска от рак на гърдата. Текущи изследвания са съсредоточени върху ефекта от упражненията, увеличаването или намаляването на телесното тегло и диетата върху риска от рак на гърдата.

d037fdffc71094a2659f3b689c48e9b5Изследванията върху най-доброто използване на генетичното тестуване за BRCA1 и BRCA2 мутациите продължават в ускорен порядък. Учените също проучват колко често генните вариации могат да засегнат риска от рак на гърдата. Всеки генен вариант има само скромен ефект върху риска (10 до 20%), но взети заедно те могат потенциално да имат значително въздействие.

Потенциалните причини за рак на гърдата в околната среда също привличат повече научно внимание през последните години. Докато по-голямата част от научните изследвания върху тази тема все още са в по-ранен етап, това е област на активно изследване.

Голямо, дългосрочно изследване, финансирано от Националния институт за научни изследвания на хигиената на околната среда, понастоящем се провежда, за да подпомогне откриването на причини за рака на гърдата. Известно като Изследването на сестрата, то включи 50 000 жени, които са имали сестри с рак на гърдата. Това изследване ще проследи тези жени за период от най-малко 10 години и ще събере информация относно гените, начина на живот и факторите на околната среда, които могат да причинят рак на гърдата. Второто изследване на сестрата, което е разклонение на Изследването на сестрата, е предвидено да потърси възможните причини за ранно начало на рака на гърдата. За повече информация за тези изследвания посетете уеб-страницата на Изследването на сестрата (www.sisterstudy.org).

 

Химиопревенция

Фенретинидът, представляващ ретиноид, също се изследва като терапевтично средство за намаляване на риска от рак на гърдата (ретиноидите са лекарства, свързани с витамин А). При едно малко изследване, това лекарство намалява риска от рак на гърдата, колкото и тамоксифенът.

Други лекарства, като ароматазните инхибитори, също се изследват относно намаляването на риска от рак на гърдата.

 

Вземане на решения относно дукталния карцином in situ

При някои жени дукталният карцином in situ се превръща в инвазивен рак на гърдата, а в други случаи област от дукталния карцином in situ съдържа инвазивен рак. При все това при някои жени клетките могат никога да не инвазират и остават локализирани в границите на каналчетата. Ако клетките не инвазират, дукталният карцином in situ не може да бъде животозастрашаващ. Несигурността относно развитието на дукталния карцином in situ затруднява вземането на решение от жените относно това на какво лечение да се подложат, в случай че изберат да потърсят медицинска помощ. Учените търсят начини за оказване на помощ при тези предизвикателства.

Учените изследват използването на компютри и статистически методи за преценка на шансовете един дуктален карцином in situ при жена да стане инвазивен. Някои от тези методи се основават на рутинно достъпна клинична информация относно пациентката и нейния дуктален карцином in situ, докато други също включват информация относно промените на нейните туморни гени. Друг подход е подпомагане на вземането на решение. Те задават на жената с дуктален карцином in situ въпроси, които я подпомагат да реши кои фактори (като преживяемост, превенция на рецидивите и странични ефекти) се обмислят от нея като най-важни при избора на лечение.

Друга област на скорошно проучване и дебат сред специалистите по рак на гърдата е дали смяната на името на дукталния карцином in situ с друго, което да подчертава, че това не е инвазивен рак, може да помогне на някои жени да избегнат агресивното лечение.

Една от всеки 8 жени в САЩ е с рак на гърдата

Ракът на гърдата е най-често срещаният рак при жените по целия свят. Това е и основната причина за смърт от рак сред жените в световен мащаб. Въпреки високите нива на заболеваемост, в западните страни 89% от жените, диагностицирани с рак на гърдата са все още живи, пет години след диагнозата си, което се дължи на откриване и лечение (Паркин, 2008 г.).

Великобритания и САЩ са с едни от най-високите нива на регистрирани случаи на рак на гърдата.

Във Великобритания  около 55 000 души биват диагностицирани с рак на гърдата всяка година. Около 400 от тях са мъже.

165934522_8

Над половината жени с рак на гърдата у нас не знаят за заболяването си. Официалната статистика сочи, че у нас с този тумор е една от 22 жени. За сравнение обаче в САЩ засегнатите са една на всеки осем жени. Заболеваемостта в целия свят е сходна, тоест цифрите у нас означават, че диагностицирането на жените с рак на гърдата не е ефективно. Според доц. Георги Байчев у нас реално една от 10 българки има рак на гърдата, но много от останалите не са ходили на лекар и не подозират за заболяването си.

Най-значимите рискови фактори за развиване на рак на гърдата са напредването на възрастта, женският пол, а при някои хора и семейна наследственост на заболяването.

Над 80% от случаите на рак на гърдата са при жени на възраст над 50 г. Близо половината от всичките диагнози са във възрастовата група 50-69 г.

Факти относно рака на гърдата

Senior couple embracing each other in countryside

При жените рискът от развиване на рак на гърдата през целия живот е 1 към 8
Това означава, че една от всеки осем жени (според Breast Cancer Care)  ще развие рак на гърдата в хода на живота си – а също така означава, че 7 от 8 жени няма да развият рак на гърдата.

 

Оценка на риска от развиване на рак на гърдата според възрастта

  • Риск при възраст до 29 г., 1 към 2 000.
  • Риск при възраст до 39 г., 1 към 215.
  • Риск при възраст до 49 г., 1 към 50.
  • Риск при възраст до 59 г., 1 към 22.
  • Риск при възраст до 69 г., 1 към 13.
  • Риск за целия живот, 1 към 8.

И мъжете, и жените заболяват от рак на гърдата

При възрастните хора е по-вероятно да развият рак на гърдата, отколкото при младите

След  пола (който е женски), възрастта е следващият най-сериозен рисков фактор за развиване на рак на гърдата – колкото по-възрастно е лицето, толкова по-висок е рискът. Около 81% от случаите на рак на гърдата са при жени на възраст над 50 г.

Повечето случаи на рак на гърдата не се унаследяват в семейството

В повечето случаи ракът на гърдата настъпва случайно. Под 10% от случаите на рак на гърдата са причинени от унаследяване на дефектен ген.

Ако имате притеснения за това дали историята на рак на гърдата във вашето семейство означава повишен риск за вас, обърнете се към вашия лекар.

Ракът на гърдата може да засегне жените без оглед размера на гърдите им

Ракът на гърдата може да засегне жените с малки, средни и големи гърди – всякакви гърди. Размерът на гърдите е без значение.

Откриването на бучка в гърдите не означава, че имате рак на гърдата

ScanmnИма няколко вида доброкачествени (неракови) образувания, които може да се формират в гърдите и да образуват бучка. Също така, много жени имат усещане за бучки в гърдите преди месечния цикъл. Това е нормална реакция към променящите се хормони, като често пъти бучката или неравността изчезва след цикъла. Ако обаче не изчезне, важно е да се направи преглед от лекар. Всяка нова бучка трябва да бъде оценена от лекар, без оглед на вашата възраст. Не се притеснявайте за това, че може да губите времето на лекаря.

 

 

Последна редакция през февруари 2016 г.