Една от 8 взе участие в регионалната среща „Гласът на онкологичните пациенти“ в Загреб

Автор:
8/9/2024
мин за четене

На 6 и 7 септември 2024 г. екипът на фондация Една от 8 участва в регионалната среща на пациентски организации „The Voice of Oncology Patients“ в Загреб, Хърватия. Събитието събра над 25 организации от Централна и Източна Европа, които работят за подобряване на живота на онкологичните пациенти. Срещата беше организирана от Association of cancer affected and treated women EVERYTHING for HER| SVE za NJU, Хърватия и имаше за цел да обедини пациентските гласове в общата борба с онкологичните заболявания.

Официалното откриване на срещата започна с приветствия от Зоран Миланович, президент на Република Хърватия, и представители на Европейската комисия и Министерството на здравеопазването на Хърватия. През първия ден бяха представени две панелни дискусии, модерирани от водещи експерти в областта. Първата дискусия разгледа възможностите за подобряване на резултатите от лечението на рак, а втората се фокусира върху намаляването на неравенствата в грижите за пациентите.

На втория ден се проведоха практически семинари, които включваха лекции и работни сесии за разширяване на познанията и възможностите на пациентските организации в застъпничеството.

Един от ключовите моменти на събитието беше представянето на „Загребската декларация“ – документ, който обединява усилията на участниците в посока преодоляване на предизвикателствата, пред които са изправени онкологичните пациенти в региона. Декларацията дефинира четири основни стълба, които ще бъдат приоритет в бъдещата работа на организациите:

  • Подобряване на превенцията на онкологичните заболявания – Съсредоточаване на усилията върху образованието на обществото относно рисковите фактори, свързани с рака, като тютюнопушене, нездравословно хранене и липса на физическа активност. Също така, насърчаване на ваксинационни програми за предотвратяване на инфекции, водещи до рак, като вируса на хепатит и човешкия папиломен вирус (HPV). Декларацията призовава за устойчиви кампании за здравна грамотност, които да достигат до целеви групи и да популяризират здравословен начин на живот.
  • Усъвършенстване на ранната диагностика – Разширяване на достъпа до скринингови програми за ранно откриване на рак, като рак на гърдата, маточната шийка, дебелото черво, простатата и белия дроб. Декларацията призовава за въвеждане на иновативни диагностични технологии и повишаване на квалификацията на здравните специалисти, за да могат да разпознават ранни признаци и симптоми на заболяванията. Специално внимание се обръща на това тези услуги да бъдат достъпни и за уязвимите и високорисковите групи.
  • Подобряване на достъпа до лечение – Всеки пациент трябва да има достъп до пълен спектър от възможности за лечение, включително съвременни терапии като имунната терапия, таргетирано лечение и персонализирана медицина. Пациентите трябва да разполагат с точна и разбираема информация за възможностите си и да имат право на второ мнение и участие в клинични изпитвания. Декларацията също така подчертава необходимостта от достъп до терапевтични средства за предотвратяване на рецидиви и за поддържане на качеството на живот по време на лечението.
  • Повишаване на качеството на живот на пациентите – Осигуряване на модели на грижа, които не само да лекуват заболяването, но и да подобряват физическото и емоционалното състояние на пациентите по време и след лечението. Важен аспект е и палиативната грижа за пациентите в терминален стадий, за да им се осигури достойна грижа в последните моменти от живота им. Декларацията призовава за създаването на центрове за върхови постижения и за колективно събиране и анализ на данни за резултатите от лечението, с цел подобряване на стандартите на грижа.

Събитието завърши с общо съгласие за по-тясно сътрудничество между пациентските организации в региона.

Имате нужда от подкрепа или информация?
Свържи се с нас
Имате нужда от подкрепа или информация?
Свържи се с нас
Използваме бисквитки, за да подобрим Вашето изживяване. Използвайки този уебсайт, Вие се съгласявате с нашата Политика относно бисквитките.