30 жени с розови перуки показаха как трябва да се живее!

С усмивка на лице, готови да прегърнат всяка жена с проблем, танцуващи и решени да успеят в борбата с рака на гърдата – Ето така ние от Фондация „Една от 8” можем да опишем жените, които дойдоха на 29 юни в Южния парк. Всички ние казахме:

ДА – На Една от 8!
ДА – На профилактичните прегледи!
ДА –  На Лечението!
ДА – На живота!

Точно в 11:30 ч. на централната поляна в Южния парк основателят на Фондацията, Нана Гладуиш даде старт на кампанията, която се провежда за първи път, но има амбициите да стане ежегодна. Секунди по-късно голямата сцена се разлюля в ритъма на Зумба – абсолютен хит по целия свят. Салса стъпки, лай на кучета, детски смях, усмихнати жени, веселието и слънчевото настроение завладя всички.

В информационния център доброволци раздаваха брошури, там беше и импровизирания магазин със стоки с марката на Една от 8. В друга шатра доброволки разговаряха с жените през целия ден, споделяйки своя опит в борбата с тежката диагноза. Гримьори не спряха да разкрасяват жените и да им вдъхват самочувствие и желание за живот. Арт-терапиите внесоха още красота в ежедневието на присъстващите – цветя от хартия, бижута, картички, т. нар. квилинг – всичко изработено оставаше за жените – участници в арт-терапиите, за спомен.

Имаше жени от Самоков, Ихтиман, Плевен, Бургас, Варна дошли специално за да се присъединят към инициативата.

В най-горещите обедни часове, темпото беше укротено и на сцената започнаха занимания по йога и пилатес. Междувременно децата скачаха с чували, рисуваха камъни, правеха домина, танцуваха. Футболна академия Чиров организира футболни срещи и сутринта и следобед. Треньорът Людмил свири мачовете за отборите на жълтите и червените.

Към 17 ч. на сцената излезе певицата Нора, която стана известна с участието си в Мюзик Айдъл. По същото време 30 жени с рак на гърдата и жени, които се чувстват съпричастни застанаха рамо до рамо, хванати една за друга направиха един импровизиран влак, който премина през цялата поляна и завърши на сцената, където Нора пееше един от най -големите  съвременни хитове, Happy. С розови перуки на черта, широко усмихнати и пляскайки с ръце, те показаха, че щастието е въпрос на личен избор.

Малко преди финала, от Фондация Една от 8 благодариха на хората, които са ги подкрепили и връчиха на Столична община розово дърво – бижу. То е изработено от жена с рак на гърдата – Лили Атанасова. С него жените от Една от 8 казаха ДА на София – Нашата европейска столица на културата.

Събитието завърши в ритъма на Зумба.