Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Лъчетерапия

Моля, имайте предвид, че информацията по-долу и в останалата част от раздела за лъчетерапия е предназначена за лицата, диагностицирани с първичен рак на гърдата. Ако търсите повече информация за вторичния рак на гърдата и за това кога може да се използва лъчетерапия, свържете с Фондация Една от 8, но не забравяйте, че вашият лекар е този, който може най-добре да отговори на всички Ваши въпроси.

Какво представлява лъчетерапията?

Лъчетерапията е използването на внимателно премерени и контролирани високоенергийни рентгенови лъчи с цел унищожаване на раковите клетки. Лечението се прилага редовно за даден период от време с цел постигане на най-голямо въздействие върху раковите клетки, като успоредно с това се ограничава увреждането на здравите клетки.

Лъчетерапията е специализирано лечение, поради което не е на разположение във всяка болница.

Лъчетерапията се използва за лечение на рак на гърдата по няколко начина:

  • след операцията, с цел премахване на ракови клетки, останали в зоната на гърдите. Това намалява риска от рецидивиране на рака. Ако сте се подложили на съхраняваща гърдата операция (като широка локална резекция или лумпектомия) обикновено лъчетерапията се прилага към остатъчната гръдна тъкан от тази страна. Ако сте се подложили на мастектомия, може да бъде приложена лъчетерапия в зоната на гръдния кош. Например ако ракът е бил с големи размери, налице е значителен риск да са останали ракови клетки или такива да бъдат налице в лимфните възли в подмишницата.
  • след операцията, с цел третиране на лимфните възли над ключицата и в подмишницата. Това зависи от вида операция, на която сте се подложили, както и от това дали лимфните възли са съдържали ракови клетки. Ако са били отстранени всичките лимфни възли, обикновено не се налага лъчетерапия в зоната на подмишницата.

Лъчетерапията може да не е препоръчителна като част от Вашето лечение, ако:

  • вече сте се подложили на лъчетерапия на гърдите
  • имате медицинско състояние, което ви прави особено чувствителни към последиците от нея
  • сте бременна.

Също така, можете да решите, че не желаете лъчетерапия.

Кога ще започне моята лъчетерапия?

След оценката на лекуващия ви екип специалисти за готовността ви да се подложите на лъчетерапия, националните указания посочват, че лечението трябва да започне в срок до 31 дни от вашето съгласие за лечението. При някои хора обаче може да се наложи по-голямо изчакване. Лъчетерапията може да бъде забавена и по медицински причини, като например изчакване заздравяването на оперативна рана.

Ако се подлагате и на химиотерапия като част от лечението, лъчетерапиятаа обикновено се прилага след приключване на химиотерапията.

Лъчетерапията и реконструкцията на гърдите

Много жени обмислят реконструкция на гърдите след мастектомия. Това може да се извърши успоредно с мастектомията (незабавна  реконструкция) или месеци или години по-късно (отложена реконструкция). Видът и времето за реконструкция се влияят от това дали се налага лъчетерапия, понеже може да засегне еластичността и качеството на кожата над лекуваната зона.