През 2010 г. близо 1,5 милиона души чуха думите “имате рак на гърдата”

Броят на заболелите жени в България е над 46 000, а всяка година регистърът се допълва с 3800 нови случая. Близо една пета от всички починали от рак жени у нас са станали жертва именно на това заболяване.

 

Една от всеки 8 жени в САЩ е с рак на гърдата?

Ракът на гърдата е най-често срещаният рак при жените по целия свят. Това е и основната причина за смърт от рак сред жените в световен мащаб. Въпреки високите нива на заболеваемостта, в западните страни, 89% от жените, диагностицирани с рак на гърдата, са все още живи пет години след диагнозата си, което се дължи на откриване и лечение (Паркин, 2008 г.).

Великобритания и САЩ са с едни от най-високите нива на регистрирани случаи на рак на гърдата.

Във Великобритания  около 55 000 души биват диагностицирани с рак на гърдата всяка година. Около 400 от тях са мъже.

Над половината жени с рак на гърдата у нас не знаят за заболяването си. Официалната статистика сочи, че у нас с този тумор е една от 22 жени. За сравнение обаче в САЩ засегнатите са една на всеки осем жени. Заболеваемостта в целия свят е сходна, тоест цифрите у нас означават, че диагностицирането на жените с рак на гърдата не е ефективно. Според доц. Георги Байчев у нас реално една от 10 българки има рак на гърдата, но много от останалите не са ходили на лекар и не подозират за заболяването си.

Най-значимите рискови фактори за развиване на рак на гърдата са напредването на възрастта, женският пол, а при някои хора и семейна наследственост на заболяването.

Над 80% от случаите на рак на гърдата са при жени на възраст над 50 г. Близо половината от всичките диагнози са във възрастовата група 50-69  г.

Какво представлява ракът на гърдата?

Ракът на гърдата започва, когато клетките в гърдите започнат да се делят и растат по абнормален начин. Ракът на гърдата не представлява едно-единствено заболяване. Има няколко вида рак на гърдата. Той може да бъде диагностициран в различни стадии и да се развива с различна скорост. Това означава, че пациентите могат да бъдат подлагани на различни видове лечения, в зависимост от това кое е най-добро за тях.

Ранното откриване и по-доброто лекуване означава, че броят на оцелелите с диагноза рак на гърдата се увеличава. Над 8 от 10 души с рак на гърдата оцеляват над пет години. Над три четвърти оцеляват над 10 години. Счита се, че във Великобритания са живи около 550 000 души,  които са били диагностицирани с рак на гърдата.