Една от 8 представи проект за подкрепа на жени с рак на гърдата след активното лечение

Автор:
11/7/2024
мин за четене

На 9 юли 2024 г. в София, ние от фондация „Една от 8“ имахме удоволствието да представим новия си проекта си „Да изградиш живота си отново след диагноза рак на гърдата“ („Rebuilding Lives of Breast Cancer Survivors“). Събитието се проведе в „2020 Event Space“ и събра на едно място пациенти, лекари, експертите, участвали в проекта, гости, ангажирани с темата за рехабилитацията след рак на гърдата и наши дългогодишни партньори.

Проектът „Да изградиш живота си отново след диагноза рак на гърдата“ (№ 2023-1-BG01-KA210-ADU-000167184) е финансиран по програма „Еразъм+“ на Европейския съюз и се осъществява в партньорство с Тракийския университет „Демокрит“ в Гърция и е финансиран по програма „Еразъм+“ на Европейския съюз.

Нашият председател, Нана Гладиуш, откри събитието, подчертавайки важността на проекта за жените, преминали през тази тежка диагноза. „За нас е важно обществото да разбере, че ремисията е също толкова страшна, колкото диагнозата“, заяви тя. „Като пациент бил два пъти с рак на гърдата, мога да кажа - истината е, че ремисията е сериозно препятствие в момента, в който лечението приключи и лекарите вече не са край теб“, добави Нана.

Важността на проекта и неговите цели

Целта на проекта е да предостави необходимата подкрепа и обучение на жени, преминали през рак на гърдата, в три основни направления:

Физическа активност

Проектът включва обучение и насоки за поддържане на физическа форма след лечението. Панелът физическа активност се разработва от Доц. Катерина Пападимитриу,  от Тракийския университет „Демокрит“. 

„Основната задача, която си поставихме е създаването на не сложна и същевременно ефективна обучителна програма за физическа активност на жените, преминали през лечение на рак на гърдата и страдат от лимфедем. Във фитнеса инструктурите не знаят какво да правят с тези жени… С този панел ние ще дадем нужното познание на дамите!“, сподели доц. Пападимитриу.

Психично здраве

Обучителния панел включва стратегии за справяне с психологическите предизвикателства след активното лечение. Нана сподели: „От личен опит заня, че периодът на ремисия може да бъде по-тежък от самата диагноза… главата ми беше като „усилвател“ - усилваше всичко и болката, и емоциите…“. 

Психологът, Надежда Милева, който работи по панела, добави, че вярва, че създаваме пътеводител, който ще помогне на жените във всеки един момент в прехода към намиране и приемане на новото нормално.

Връщане на пазара на труда

Целта на панела е да подкрепи жените в успешното им връщане на работа, което е важна част от тяхната личностна реализация и социална интеграция. Петя Йовчева, експерт по подбор на персонал и човешки ресурси, която работи по проекта, подчерта: „Успешното връщане към работа е свързано с вдъхване на увереност и чувството да си успешен отново… това е част от излекуването!“.

Гергана Богданова, нашият управител, допълни: „Фокусираме се върху три много важни неща за качеството на живот: физическа активност, психологическа стабилност и връщане на пазара на труда след края на активното лечение. Защото смятаме, че това е качеството на живот: здраво тяло, здрав дух и личностна реализация“.

Нана също така обърна внимание на проявите на дискриминация, свързани с професионалното развитие и пазара на труда при жени с диагноза рак на гърдата, отбелязвайки: „Не само в България, но и в Европа, на базата на проучвания, които се правят, се наблюдава една плашеща тенденция, свързана с дискриминационни практики, които се отнасят към ограничаване на достъпа до финансови инструменти, други са свързани с възрастта, с пол, с много други неща. Но, за съжаление, има и такива практики, свързани и с професионалното развитие, към пациенти, които са с животозастрашаващи диагнози“.

Достъп до обучителните материали

Всички обучителни материали ще бъдат достъпни онлайн, през специално разработена страница към сайта на фондация „Една от 8“, на три езика – български, гръцки и английски. Това ще позволи на повече хора да се възползват от ресурси и знания, които ще им помогнат да преодолеят предизвикателствата след лечението на рак на гърдата.

Проектът „Да изградиш живота си отново след диагноза рак на гърдата“ е стъпка напред в подкрепата на жените, които се борят с последствията от болестта. Ние от фондация „Една от 8“ продължаваме да работим активно за подобряване на качеството на живот на тези жени и за повишаване на обществената осведоменост относно предизвикателствата, свързани с ремисията.

Имате нужда от подкрепа или информация?
Свържи се с нас
Имате нужда от подкрепа или информация?
Свържи се с нас
Използваме бисквитки, за да подобрим Вашето изживяване. Използвайки този уебсайт, Вие се съгласявате с нашата Политика относно бисквитките.