Една от 8 с апел към НЗОК за подобряване на грижата за жените с рак на гърдата

Автор:
9/9/2024
мин за четене

В началото на септември 2024 г., ние от фондация Една от 8,  внесохме официално писмо до Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), адресирано до управителя проф. Момчил Мавров, с апел за преразглеждане и актуализиране на лимитите за помощни средства за жените с диагноза рак на гърдата, преминали през химиотерапия и оперативна намеса и добавяне на нови такива.

В обръщението си към проф. Мавров подчертаваме, че ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване сред жените, като всяка година над 4 000 жени в България са диагностицирани с тази болест. За Една от 8 е от първостепенно значение тези жени да получават адекватна грижа, не само по време на лечението, но и в периода на възстановяване и ремисияда. Грижа, която им дава възможност да продължат живота си достойно. Инвестициите в качеството на живот на жените с рак на гърдата гарантират тяхната продължаваща активност, както в трудовата сфера, така и в обществото като цяло.

  • Отправихме призив за промени в лимитите за помощните средства

„Една от 8 отправя апел към НЗОК за увеличаване на лимитите, които се отпускат за закупуване на перуки и силиконови гръдни протези. Фондацията настоява сумата за перука да бъде увеличена от 128 лв. на минимум 350 лв., а за силиконова гръдна протеза – от 144 лв. на минимум 250 лв. Тези лимити не са актуализирани от 2018 г., а инфлацията и повишените пазарни цени допълнително утежняват положението на пациентките.

Загубата на коса и гърда са сред най-травматичните последствия от лечението на рак на гърдата, които имат сериозно влияние върху психиката на жените.

Разликата между отпусканите суми и реалните цени на помощните средства поставя допълнително финансово бреме върху жените, които вече са преминали през толкова много предизвикателства.“

  • Отправихме и призив за включване и на нови помощни средства в списъка на НЗОК

“Фондация Една от 8 настоява и за включването на специализиран сутиен за жени с мастектомия и компресивен ръкав за жени с лимфедем в списъка на отпусканите от НЗОК помощни средства. В много европейски държави тези артикули се финансират изцяло или частично от здравните системи, тъй като тяхната необходимост за поддържане на качеството на живот на пациентките е безспорна.

Много жени споделят, че невъзможността да си позволят специализиран сутиен ги възпира да носят силиконова протеза, което води до допълнителни физически и емоционални проблеми.

Тези помощни средства са не само част от физическата рехабилитация, но са важни и за емоционалното възстановяване на жените.“

Писмото до НЗОК е част от усилията на фондация „Една от 8“ да привлече вниманието върху проблемите на жените с рак на гърдата и да настоява за по-добра подкрепа и грижи за тях, съобразени с европейските практики и стандарти.
Вярваме, че НЗОК ще вникне в проблема и ще предприеме мерки за актуализиране на лимитите за силиконови гръдни протези и перуки, както и за включване на специализирания сутиен за след мастектомия и компресивния ръкав в обхвата на грижите за жените, преминали лечение на рак на гърдата. Ние ще продължим да настяваме тези промени да станата факт.
Имате нужда от подкрепа или информация?
Свържи се с нас
Имате нужда от подкрепа или информация?
Свържи се с нас
Използваме бисквитки, за да подобрим Вашето изживяване. Използвайки този уебсайт, Вие се съгласявате с нашата Политика относно бисквитките.